Leta i den här bloggen

måndag 30 maj 2011

pH analys med fokus på instrumentet, Del 1

"Att mäta pH är lätt men att mäta pH rätt är inte lätt"

Så löd den kallelse jag fick skickat till mitt arbete för ca 1 år sedan. Var då på ett seminarium i Gbg arrangerat av Metrohm ang pH analys i process/avloppsvatten. Det som mest betonades var vikten av att välj rätt pH elektrod samt skötsel av utrustning.

Denna pH del kommer att bestå av

Del 1, pH instrumentet
Del 2, pH elektroder och skötsel av den
Del 3, pH buffrar, vikten av kalibrering
Del 4, recension av min egen pH meter


Jag går inte in på kemin bakom pH analys, då stoppar ni att läsa redan nu men bifogar en länk om man vill fördjupa sig. Surfa runt i pH världen det kan bara kort sägas att pH är ett mått på vätejonkoncentrationen (H+) i ditt mätobjekt.

Jag vill direkt säga: "Betrakta din pH meter som ett känsligt labbinstrument och förvara den inomhus torrt, buffrarna skall förvaras mörkt och svalt"

Mer om detta senare...........


För oss "hemma charkuterister/mejerister" finns det en uppsjö av instrument på marknaden. Alltifrån billiga pH papper till kostsamma proffsinstrument. Som så oftast lyder även detta under devisen "man får vad man betalar". Det viktigaste vid valet förutom priset är robustheten och kalibreringsmöjligheter. Nedan listar jag några. Mitt val föll på en enkel, robust billig från LUTRON. Skall testa den både med medföljande pH buffrar samt referensbuffrar. Återkommer med en fullskaletest senare. Jag gör intre reklam, bara produktinformation, som det heter.

 
LUTRON PH-212

Andra fabrikat, det finns många fler Googla:


När du köper din pH meter (det heter så) så var inte snål det finns mycket att vinna på att köpa en dyrare model, framförallt en dyrare elektrod.

Ett pH instrument är uppdelat i två delar, dels en instrument, med oftast digital display och en elektrod där själva pH mätningen görs. Det går att para ihop olika instrument med olika pH elktroder bara dom har samma fattning. Oftast är det en sk BNC fattning. Det kan sägas redan nu att det är viktigare att satsa pengarna på en bra elektrod än ett snyggt utseende. Vad som dock kan vara bra när man köper är att få en praktisk väska till. Då behöver inte alla grejor ligga utspridda samt man slarvar förhoppninsvis inte bort manualen. pH instrument finns i alla dess tänkbara former, bärbara, kopplade till datorer, loggningsbara, stora och små displayer batteridrivna, nätanslutna, certifierade icke certifierade, enhandsinstrument med inbyggd elektrod osv osv.

Vad som är bra är om det finns en manual som du begriper och är lättfattlig. Kalibreringen är lätta att göra. Tänk på att kalibreringsskruvarna inte skall dölja sig bakom små lock som man lätt bryter av. Det finns även mjukvarukalibrerade pH instrument. Vissa instrument har kombimöjligheter, pH, konduktivitet, temperatur. Det är bra om pH metern har temperaturkompensation då pH förändrar sig med temperaturen. Dom flesta moderna instrument har denna funktion.

För oss korvmakare är det ganska bra med enhandsfattning, underlättar penetreringen och pH analys av korven.

Nog om allt detta nu skriver jag snart om det viktigaste, elektroden   

5 kommentarer:

  1. This design is incredible! You most certainly know how to keep a reader entertained.
    Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog
    (well, almost...HaHa!) Great job. I really enjoyed what you had
    to say, and more than that, how you presented it. Too cool!


    My homepage: www.blogymate.com

    SvaraRadera
  2. Hi i am kavin, its my first occasion to commenting
    anyplace, when i read this piece of writing i thought i could also
    make comment due to this good piece of writing.


    my web site: jackpot 6000 Jackpot 6000

    SvaraRadera
  3. Great post. I was checking constantly this blog and I'm impressed! Extremely useful information specially the last part :) I care for such info much. I was looking for this certain info for a very long time. Thank you and good luck.

    My weblog ... casino

    SvaraRadera
  4. Hаve уou eνer thought about including a little bіt
    more than just youг artіcles? Ӏ mеаn, whаt you say is valuable
    аnd all. But іmаgine if you аdԁed some great images or videos to give your postѕ more,
    "pop"! Your content is eхcellent but with imageѕ anԁ clips, this blog could definitely be
    one οf thе beѕt in іts field.
    Amazing blоg!

    My blog; free phone number information

    SvaraRadera
  5. of course like your web-site but yοu have to tеst thе ѕpеlling оn
    quite a few of your posts. А numbеr of them are rife ωith spеlling prοblems and Ι to finԁ it very troublesome tο inform the truth however I'll surely come again again.

    Also visit my web site ... nummerupplysningen

    SvaraRadera