Leta i den här bloggen

onsdag 29 augusti 2012

Skärmaskin - Slicer

Slicers

A slicer is a very interesting tool for air dried meat. They are not so expensive, around 150 to 200$ for a used one. Here is some new from England. A main thing its that it shall be easy to clean. Used one maybe you can find on ebay or amazon.

Skärmaskiner

När jag startade mitt charkintresse visste jag inte om alla praktiska tillbehör som behövs. T ex korvspruta, slipmaskin, mognadsskåp, vacuummaskin. Något som jag tittat på länge är en skärmaskin. En skärmaskin är mycket praktisk och ger tunna fina skivor av lufttorkat kött. I Italien när det serveras lufttorkat så är skivorna mycket tunna ca 0,5 mm eller tunnare det är i princip omöjligt att skapa med en vanlig kniv. Köp heller ingen med förliten klinga. 250mm eller större rekommenderas. Vilket märke spelar ingen roll men om man tar ett känt märke är chansen att hitta ev reservdelar större.

Utbudet på skärmaskiner är stort, begagnatmarknaden är också stor, titta på ex Blocket. Nya kan du köpa  t ex här.

Det finns många varianter och tillbehör. Det "strids" om det skall vara snedställt eller rakt inmatningsbord.
Inbyggd slipmaskin är mycket bra! Även att vredet till tjockleksinställningen inte glappar samt det viktigaste att den går lätt att göra ren.

Video på skärmaskin


Start och stopp samt tjockleksvred. Maskinen stannar om man vrider tjockleken till 0


Sliptillsats

Enkelt att montera av klingskyddet för rengörning

Mitt märke, andra märken är LIKA bra t ex Bezerba, Berkel o dyl.

Vinklat skärbord

Uppsamlingstråg

Slipstenar





torsdag 23 augusti 2012

Styckar rådjur



Nu har rådjuret hängt i en vecka i mitt kylskåp. Temperaturen har varit ca 8'C Rådjuret har enligt många hängt för länge men jag anser att allt för många jägare hänger sitt kött för mörning för kort tid. Man brukar såga ca 40 dygnsgrader men det tycker jag är för lite.

Frampart med skotthål. Här kan man se att skottet tog riktigt bra men en
benflisa från revbenen gick in i andra bogen och förstörde den.

Bakpart med lår och lägg
Styckar bort lårbenen
Lårstekar, ytter-, innalår



Ryggsidan skärs ut



Lossa längs ryggraden

Skär ut fileerna.


Fileernes placering i bakkroppen.


Ryggbit


Bog, framben på rådjuret


Fileerna, mycket små på rådjur


Låren, bakdel på rådjur. Fina stekar eller att röka och torka.




Smaken är ju som baken jag vill inte ha sadel utan föredrar rena muskelbitar, sk anatomisk styckning.

söndag 19 augusti 2012

Stycka rådjur

Jag är en aktiv jägare och förgyller frysen då och då med vilt såsom duva, rådjur, älg och annat. Viltkött är oerhört torrt och passar enligt min mening mindre bra i korv. Om man ändå har det så är det viktigt att använda mycket späck och fläskkött. Jag vet att det finns många korvmakare som använder älgkött men jag tycker det är bättre att göra fina stekar eller mala till biffar.

Jag var med och sköt ett rådjur den 16/8 så därför passar jag på att visa styckning senare i veckan. Den ständiga diskussionen om hur länge kött skall hänga deltar även jag i. Unga rådjur och älgkalvar behöver inte hänga länge max 2-3 dagar, självklart beror det på omgivningstemperaturen, man brukar rekommendera ca 40 dygnsgrader. Alltså är det 10 grader så är det 4 dygn. Jag tycker dock inte man skall ha högre temp än 8 grader. Jag har ett kylskåp som jag hänger rådjur och bitar av älg i. Vuxen älg kan man hänga längre. Om man efter en tid får misstänkt mögelbildning kan man tvätta med ättika.

Personligen föredrar jag ca 50 dygnsgrader.

fredag 10 augusti 2012

Vaccar späck

Då jag tidigare lärt er stycka en butiksskinka i dess 5 muskler gör jag det inte igen. Ni hittar hur man gör under butiksskinka.

Fick tag på späck från RJ Närproducerat. Späck är en sådan produkt som normalt "min" kötthandlare inte har i lager utan måste beställas. Vacuumförpackar i ca 1kg förpackningar och skriver vikt samt datum på för att veta exakt mängd. Skär späcket i långa strimlor för att kvarnen lättare skall kunna mata ner.