Leta i den här bloggen

lördag 31 mars 2012

Luftfuktighet, avfukting

Har fått en del frågor om avfuktning i mognadsskåpet. Många undrar om det verkligen fungerar med en avfuktingslampa, skall här försöka visa vad som händer. Man kan ju avfukta på många olika sätt t ex med salter, kondensering, värme och sorptionsavfuktare. Läs mer i detalj här.

Jag har valt värme eller termisk avfukting för det är en enkel teknik som är billig. Principen är den att lokat i skåpet värma upp den kalla luften. Då bär luften fukten och den kondenserar inte på korven, sedan när den varma luften möter den kalla kylskåpselementet så kondenserar fukten och rinner ut på den naturliga avfuktningen i kylskåpet. Fungerar det? Ja, titta på dessa grafer:

Här kan ni se 3 st grafer 1 blå, luftfuktigheten. 1 röd, temperatur. 1 grön, daggpunkt. Nu har jag avfuktaren/grodlampan avstängd. Luftfuktigheten är hög ca 92-93%rh ända fram till höger där börjar den gå upp och ner. Luftfuktigheten är den högra skalan, temp och daggpunkt är den vänstra skalan. skall delförstora så ni ser.

Nu har jag slagit på avfuktaren/grodlampan kl 09:00 börjar således lampan göra sitt. Nu börjar skåpet att lokalt värmas upp, den absoluta fuktigheten ökar och kondenserar på kylskåpetskylelement, den relativa fuktigheten går ner, nu har medelfuktigheten sänkts till ca 82-84%. Enkelt och funktonellt. Nackdelen är att man får en temperaturvariation på ca +- 1°C detta spelar dock ingen roll. Har disskuterat detta med författaren till boken, KORV - Den bästa korven stoppar du själv, Kristofer Franzén. Vi är båda överens om att denna temperaturförändring inte har någon som helst betydelse i korvfermentering, mognad.

Vad jag själv har erfarit är att jag vill ha lite högre fuktighet än litteraturen föreskriver. Det normala är en startfuktighet på ca 85-90% och sedan succesivt sänka till ca 70%rh. Jag behåller den högre fuktigheten lite längre för att slippa torkrim, yttorkning på korven. Denna hårda yta kan göra att det stänger inne all fukt i korven och att den aldrig blir riktigt färdig eller tom skadlig. Nackdelen med högre luftfuktighet är mögelbildning, detta kan torkas bort med vinäger eller ättiklösning. Som allt annat erfarenheten bygger man upp efter hand och var därför noga med att anteckna alla dina data för ett kan jag garantera du kommer aldrig ihåg i efterhand, inte jag i varje fall.

Ni får testa själva.

tisdag 27 mars 2012

Fänkålssalami 2








Nu har det gått ca 20 dagar sedan starten av Fänkålssalamin. Har provsmakat en referenskorv och inte riktigt nöjd med fänkålssmaken, vill ha starkare fänkålssmak. Ändå tog jag i ordentligt i dosering av fänkål. Någonting händer med kryddningen vid lufttorkning, vissa kryddor verkar mattas av medan andra förstärks. Kan det bero på vattenlöslighet och ev avdunstning. Läser nu boken Matmolekyler får se om jag kan hitta något där.

Vill dessutom att korven skall bli lite fastare och inte så sladdrig så mognaden/torkningen får fortgå.





Diagram över tokprocessen.



måndag 19 mars 2012

Fänkålssalami

Nu har min Fänkålssalamin torkat och fermenterats i 14 dagar. Har märkt att torkningen går förfort de första dagarna. Då stängde jag av avfuktaren och lät skåpet självstyra map luftfuktigheten. Torkningen av korven mattades av och blev betydligt långsammare. Detta tror jag gör gott för att inte få ytrimm, torkad kant på ytterdelen av salamin. Kurvan stiger brant från 80%rh till ca 90-92%rh och avdunstningen/torkningen av korven avtar.


Loggning av fukt och temp i mognadsskåp.


Salamin börjar även få en angenäm färg och lukt.


I förgrunden hänger en lufttorkad grisnacke, coppa.

söndag 18 mars 2012

Surkål

Har tillsammans med min goda grannar gjort surkål. Orkar inte beskriva hela processen utan hänvisar till denna sida matochpolitik.blogspot.com. Vi gjorde enligt boken "mjölsyrajäsning av grönsaker" utkommen någon gång på -80talet men tekniken och bakterierna har inte förändrat sig så den duger fortfarande. Vill man läsa om produktion och lite fördjupning läs här eldrimner.se.


Burkar och ställer kallt. Detta är hälften, nästa gång skall jag göra mer.


fredag 9 mars 2012

Fermenteringsskåp - loggning av temp och luftfuktighet

Har nu trimmat in skåpet map temp och fukt. Har loggat temperaturen med min logger EL-USB-2-LCD+
Tycker att resultatet är mkt bra. Inställda börvärden är 15'C och 80%rh. Som ni ser slår tempen på en halv grad och luftfuktigheten varierar mellan ca 77 - 83%rh. Detta betraktar jag som bra.


Proffsskåp har INTE bättre prestanda!

onsdag 7 mars 2012

Daggpunktens inverkan på salami?

Vid ett tidigare inlägg visade jag en graf på daggpunkt, luftfuktighet och temperatur. Vikten av att hålla sig under daggpunktskurvan, DP med luftfuktigheten, RF är mycket stor, detta pga att vatten fälls ut på korvytan och bildar slem och en grogrund för skadliga bakterier, precis det vi inte vill ha! Dessa skadliga bakteriestammar skall inte förväxlas med den goda vitmögelkultur som man kontrollerat vill åstadkomma på vissa typer av salami. För att förhindra mögeltillväxt på ytan kan man sänka temperaturen, röka korven eller tillsätta enl ovan kontrollerade mögelstammar som dominerar korvytan. Många av de proffesionella korvmakarna doppar sina produkter i antibateriella lösningar typ E211, Natriumbensoat.


I bilden ovan har jag gjort ett experiment. Först har jag ställt in skåpet på 24 grader med en luftfuktighet av 85%. Då kan man tydligt se att daggpunktskurvan (den gröna kurvan) och den relativa luftfuktighetskurvan, RF (den blåa) går hand i han och ibland över och under varandra. Till höger i grafen kan man se att jag sänkt temperaturen till 21 grader och då direkt fick en sänkning av daggpunkten!

Det är viktigt att modifiera sin temp eller luftfuktighet så att daggpunktskurvan sjunker under RF, annars fälls vatten ut på salamin. Om daggpunkt och daggpunktens betydelse kan man läsa här  samt om daggpunkt för korvtillverkning här, längst ned på denna sida kan du klicka dig vidare ang daggpunkt och luftfuktighet.

Vi korvfermenterare vill ju ha kontroll på vår produktion så investera i en bra logger exempel på detta finns här eller här. Kan tyckas dyr men värd varenda krona. Passa dessutom på att köpa ett extra batteri för detta är en ovanlig typ och förvara detta batteri i kylskåpet så håller det många år.

Det finns mycket att skriva om detta och denna text kan bli lång men då ingen orkar att läsa så får ni googla vidare om ni vill att jag skall fördjupa mig i detta så låt mig veta så kan jag göra en 10 sidig redogörelse ang ångtryck, kapilärtryck, RF, AF, DP osv.




tisdag 6 mars 2012

Fänkålssalami

Då var det dax för mig att göra fänkålssalami. Det finns ju en sydeuropeisk variant - Finocchiona men jag modifierar lite och visar receptet nedan. Innan ni ser på alla bilder skall jag beskriva ett problem som jag fick direkt, DAGGPUNKTEN spökade. Började att logga temperatur och luftfuktighet efter inhängande av salami. Direkt såg jag vattendroppar som började att kondensera på korven, inte bra. Drog ur loggern och gick för att analysera vad som var fel. 


Om ni klickar på bilden blir det tydligare, den ljusgröna strecken är daggpunktskurvan och den blå är den relativa luftfuktigheten. När nu daggpunkten överskrider den relativa fuktigheten (rh) fälls fritt vatten ut på salamin och den blir alldeles blöt, inte bra. Måste sänka rh för att salamin inte skall förstöras. 

Nu till Fänkålsproduktionen.

Började med att ta fram ett recept och kontrollera alla min vikter.
Därefter mättes pH samt började skära upp bogen.



Maler kött och späck med 6,5 resp 8mm hålskiva


Blandar i degblandare, blandar alla kryddor och startkultur LS-1 i smeten sedan in i fjälster.



Sedan ut i skåpet för att fermenteras.


Nu startar fermnteringen, 24 grader och 85% luftfuktighet sedan sakta ner till 14 grader och 70% rh

måndag 5 mars 2012

Fermenteringsskåp - Klart!

Nu är äntligen mitt nya skåp klart, blev nästan nöjd. Inte med att jag mätte fel så att temperaturregulatorn stack ut. Löste detta genom att täcka med ett tupperwareplastlock.

Här kommer bilder.






























Termometeruppdatering

Har hittat en uppdaterad mycket bra svensk site för termometrar, har sett denna förrut men nu har dom tagit sig i kragen! Se länken här

Dessutom säljer dom den jag rekomenderar från Auberins, fast då i Sverige. Ni alla charkuterister och ostmakare KÖP INGEN SKITERMOMETER A LA CLAS OHLSSON KÖP EN RIKTIG!
Denna rekomenderar jag starkt med en lös prob. Typ denna. Det kan ses som mycket pengar för en termometer men värt varenda krona.





Vill man gå upp ett snäpp och ha loggfunktion så finns det många alternativ här är ett bra.

Dessutom finns en "skojprylnissegrej" mät temperaturen med en iPhone!