Leta i den här bloggen

fredag 18 november 2011

Termometer, Auberins

Uppdatering
Är mycket nöjd med min termometer nedan, speciellt för dess exakthet och snabbhet. Men har märkt att givaren (mätspetsen) är lite klen. Det hart inte hänt något ännu men letat runt angående nya. Auberins.com har reservspetsar att köpa men hittat även i sverige. Givaren måste vara av typ K. Sen kan man köpa vilken som helst. Köp inte en billig skit från ex clas ohlsson, klena, kan visa ± 5ºC
http://www.instrumentcenter.se/sv/givare-typ-k/testo-vattentaet-dopp-insticksgivare-60-till-400c.php Denna verkar vara bra utan att ha testat! 
Slut uppdatering


Detta inlägg ang termometer speglar bara min bedömninga av i mitt tycke en riktigt bra termometer från Auberins i USA.

Att mäta temperaturen är i vissa matlagningsfall är mycket viktigt, t ex vid rökning, kontroll av köttemperatur vid korvtillverkning, ystning, sous vide matlagning osv osv.¨

85$ kan tyckas mycket för en termometer men detta är en termometer i det övre segmentet, med medföljande kalibreringscertifikat och en mycket bra mätnogrannhet.

Sonderade marknaden rejält och hade några krav:
  • Givetvis pris
  • Hanterbarhet
  • Storlek
  • Exakthet
  • Vattentäthet
  • Ev kalibrering
  • Snabbhet
  • Vass mätprob
  • Bra display
Fastnade för en från auberins.com. Två varianter finns, utan kabel för 73$ samt en med kabel för 85$, Valde en med kabel

Auberins.com

Kabeln är 1 meter lång och är tyvärr ganska styv. Dock är den mycket snabb. Mätproben är endast 1 mm tjock på spetsen och är ett sk temperaturgivare typ K. Detta gör att hela kabeln är en tempgivare men mycket stor exakthet. Når mätvärdet på ca 2-3 sekunder. samt är mycket vass, vilket gör att den penetrerar en korv utan att skada.

Mycket snabb vass mätprob, som är vattentät



Mätproben har ett mätområde av -64 till 250 'C. Med vattentät mätprob, kabeln skall vara extra stark och klara slitage av ugnsluckan. Mätproben har en diameter på 1,1 mm samt är 50 mm lång. Mätnogrannheten är +- 1% vilket räknas som bra. 

Displayen visa 0,1 'C upplösning
Mätproben kan med lätthet bytas ut mot andra typ K givare. Displayen stänger av sig efter 4 min, och har HOLD funktion så du kan låsa värdet. Displayen är inte belyst men siffrorna är ganska stora och tydliga. Visar både F och C om man nu vill detta.


Löstagbar prob

Magnet på baksidan


En lustig men använbar funtion är att den har magnet på baksidan så den går att hänga på spisen, kylen.

Fördelar:
  • Snabb 2-3 sekunder
  • Bra pris i skrivande stund pga stark krona
  • Bra display
  • Robust, IP65 klassad, tålig mätprob, klassad kabel
  • Liten och lätt
  • Magnet på baksidan
  • Medföljande kalibreringscertifikat
  • Lätt utbytbar mätprob
Nackdelar:
  • Kabeln är lite stel (går inte att undvika på denna typ av prob)
  • Finns bara i USA
Sammanfattningsvis kan jag inte annat än rekomendera denna termometer, går inte att jämföra med billiga från Clas Olsson. Bara för att den är digital betyder det inte att den visar rätt.

Kan man kontrollera sin egen termometer? Ja.


Temperaturkontroll i isbad (referenstemperatur 0 'C)
– Fyll en termosflaska med krossad is
– Fyll på med kallt kranvatten så högt som isnivån
– Vänta 10 minuter
– Stick ner givaren i is/vattenblandningen
– Rör om med givaren i is/vattenblandningen tills temperaturen på termometern stabiliserats,
   minst 5 minuter
– Läs av och anteckna i protokollet.
Temperaturkontroll i kokande vatten (referenstemperatur 100 'C)

– Fyll en gryta med kranvatten
– Koka upp
– Stick ner givaren i vattnet
– Läs av och anteckna i protokollet
Visar termometern en avvikelse +/- 0 -1 ºC från referenstemperatur 0°C i isvatten och 100°C i kokande vatten, kan termometern antas visa korrekt värde.
Avvikelsen ligger inom mätningens
feltolerans.

Lycka till

2 kommentarer:

  1. Först under det senaste året har jag förstått hur opålitliga de flesta konsumenttermometrar är. Flera stycken gick sönder eller visade uppenbart fel i vintras, både billiga digitala och analoga. En fråga angående digitala termometrar, är det vanligt att de försämras över tiden?

    SvaraRadera
  2. Helt rätt, billiga konsumenttermometrar är just billiga. Vad man brukar reta sig på är alla kablar som går sönder via ugnsluckan och får kabelbrott.

    Nej normalt sett driver inte en digitaltermometer. Man kan dock tänka sig två senarier där detta sker. Det ena är om man har en beläggning på sin givare, alltså smuts, dock påverkar det mest hastigheten för en bra mätning då mer massa skall värmas/kylas.

    Det andra senariet är att man får en oxidbeläggning på kontakterna mellan givaren och dispalyen. Man kan då putsa med en väldigt fin smärjelduk eller sandpapper, mkt fin.

    Jag arbetar på ett laboratorium och vi har flera certifierade termometrar som skickas till SP för kontroll och förnyat certifikat. Ingen har visat någon drift under ca 7-8 års tid.

    Lägger till ett nytt fotografi som visar kontaktstiften.

    SvaraRadera