Denna blog skall hjälpa dig skapa billiga, bra, nyttiga, roliga verktyg som kan användas vid matlagning och annat. Då jag själv har stort intresse för korvtillverkning, rökning av fisk o kött blir detta den huvudsakliga inriktningen. Välkomna!
Kontakta mig genom: korvoteknik(at)gmail.com skriver inte ut @ för att undvika spam
Fina bilder! Möglet ser ju väldigt trevligt ut! Jag har två frågor. Var köper du startkulturer? Sen undrar jag över din plan med påhängskåp till kylar? Du skrev för ett tag sedan att du hade sådana planer. Jag är väldigt intresserad då det för mig stupar på elektronikkopplandet. Inte min starka sida... Jag har experimenterat nu ett tag med kyl och fuktare. Har även kopplat in en yttre termostat och värmeelement. Det lirar inte riktigt och kylen håller konstant en hög fuktighet och har alltid gjort. Den ligger mellan 95 och 98%. Testat med olika hygrometrar och alla visar samma. Jag har bra tillgång på vettigt kött och det är lite frustrerande när jag har mycket idéer men löser inte själva mognadsbiten. Förrådet som ska kylen står i håller 52-60% men jag vill inte fukta detta då vi har en massa prylar där inne som jag vill ha torrt.
Startkulturer köper jag från PROFOOD i Göteborg. Dom har 4 st i lager. LS-25, Snabbfermenterande, LS-1 medelsnabb samt LK-30 långsam. Det är inte så enkelt att man kan tala om snabbhet utan de olika kulturerna innehåller olika bakteriestammar vilket ger olika smak. Den sista kulturen är en SK-10, ytmögel. Ger det vita möglet på ytan.
Min påhängsregulator kommer i höst, har allt för mycket nu så jag hinner inte.
Ang att sänka luftfuktigheten. Ta en 40W glödlampa och lägg in temporärt testa om fuktigheten sjunker. Akta så att inget tar eld.
Hej Kenth,
SvaraRaderaFina bilder! Möglet ser ju väldigt trevligt ut!
Jag har två frågor. Var köper du startkulturer?
Sen undrar jag över din plan med påhängskåp till kylar? Du skrev för ett tag sedan att du hade sådana planer. Jag är väldigt intresserad då det för mig stupar på elektronikkopplandet. Inte min starka sida...
Jag har experimenterat nu ett tag med kyl och fuktare. Har även kopplat in en yttre termostat och värmeelement. Det lirar inte riktigt och kylen håller konstant en hög fuktighet och har alltid gjort. Den ligger mellan 95 och 98%. Testat med olika hygrometrar och alla visar samma.
Jag har bra tillgång på vettigt kött och det är lite frustrerande när jag har mycket idéer men löser inte själva mognadsbiten. Förrådet som ska kylen står i håller 52-60% men jag vill inte fukta detta då vi har en massa prylar där inne som jag vill ha torrt.
Lite tankar från en Ölänning!
Tack på förhand!
Martin
Thebaner Martin svara i em
SvaraRaderaHej Martin
SvaraRaderaStartkulturer köper jag från PROFOOD i Göteborg. Dom har 4 st i lager. LS-25, Snabbfermenterande, LS-1 medelsnabb samt LK-30 långsam. Det är inte så enkelt att man kan tala om snabbhet utan de olika kulturerna innehåller olika bakteriestammar vilket ger olika smak. Den sista kulturen är en SK-10, ytmögel. Ger det vita möglet på ytan.
Min påhängsregulator kommer i höst, har allt för mycket nu så jag hinner inte.
Ang att sänka luftfuktigheten. Ta en 40W glödlampa och lägg in temporärt testa om fuktigheten sjunker. Akta så att inget tar eld.
Lycka till och hör gärna av dig hur det gått!