Bland de viktigaste tillbehören/verktygen man kan ha i köksregionerna är knivar. Att vassa knivar är och förblir ett måste vet alla som förgäves försökt skiva en tomat med kökets vassaste kniv. Troligvis är den slö och som följd av detta mosar man mer än skivar sin tomat. Som botemedel mot denna tomatpennalism kan man använda en TORMEK slipverktyg.
Många av mina kock/charkuteri vänner tror att man behöver lämna in sina knivar till proffesionella sliperier för att få ett bra resultat, så icke. HELT FEL!
Det råder idag en knivsnobberi där man stoltserar med den ena 2000 kronors knivar den ena efter den andra, helst inpackade i ett läderetui. Jag skall väl erkänna att även jag sneglar på sådana knivar, men trots priset så klarar inte ens dessa någon längre tid utan slipning. Detta är bara nonsens, en standard rostfri kniv med bra stål och som klara diskmaskin är det absolut bästa. För att citera en av mina kockvänner: " Om din dyra 2000 kronors kniv inte klarar diskmaskin varför är den då så dyr? " allt annat i hans kök går bort. En tjusig kniv hur dyr den än är, är fullständigt värdelös oskarp.
Åter till TORMEK:
Tormek är en fantastisk slipmaskin, får dina mest besvärliga knivar och eggverktyg att bli mycket vassa, oerhört vassa! Det finns massor med slipskivor tillbehör och det bästa av allt, en eggvinkel guide. Du får din eggvinkel oavsett vilken vinkel du vill ha. Inget gissande och slipande på frihand. Ställ in rätt eggvinkel med vinkelmätaren och din kniv får den rätta vinkeln. Det är ingen ide jag beskriver allt besök deras hemsida och njut.
Tormek, english site. Excellent product. Exceeds all of my sharpening needs. I am very satisfied with it. Excellent site, with lots of instruction movies and guides.
Tormek, svensk sida. Mycket bra hemsida med massor av instruktionsfilmer och guider. Får fem knivar av fem möjliga av mig!Många av mina kock/charkuteri vänner tror att man behöver lämna in sina knivar till proffesionella sliperier för att få ett bra resultat, så icke. HELT FEL!
Det råder idag en knivsnobberi där man stoltserar med den ena 2000 kronors knivar den ena efter den andra, helst inpackade i ett läderetui. Jag skall väl erkänna att även jag sneglar på sådana knivar, men trots priset så klarar inte ens dessa någon längre tid utan slipning. Detta är bara nonsens, en standard rostfri kniv med bra stål och som klara diskmaskin är det absolut bästa. För att citera en av mina kockvänner: " Om din dyra 2000 kronors kniv inte klarar diskmaskin varför är den då så dyr? " allt annat i hans kök går bort. En tjusig kniv hur dyr den än är, är fullständigt värdelös oskarp.
Åter till TORMEK:
Tormek är en fantastisk slipmaskin, får dina mest besvärliga knivar och eggverktyg att bli mycket vassa, oerhört vassa! Det finns massor med slipskivor tillbehör och det bästa av allt, en eggvinkel guide. Du får din eggvinkel oavsett vilken vinkel du vill ha. Inget gissande och slipande på frihand. Ställ in rätt eggvinkel med vinkelmätaren och din kniv får den rätta vinkeln. Det är ingen ide jag beskriver allt besök deras hemsida och njut.
Mycket karpa knivar efter slipning! Nu in i diskmaskinen. |
Hej Kenth!
SvaraRaderaJag håller med till fullo! Vælanvænda slaktknivar som man fått snikt till sig på lokala slakteriet ær det bæsta! Billigt också.
Denna maskin ser ju inte direkt billig ut. Har googlat lite men inte funnit nåt pris. Vad kostar skønheten?
//Martin
Den kostar ca 4500 plus tillägssater à ca 1200 kr per st. Köp inte lillebror T-3 utan ta den stora T-7, Clas Ohlsson har
SvaraRaderaÄr det alltså inte sant att diskmaskinen förstör eggen?
SvaraRaderaEller beror det på stålet?
SvaraRaderaDet är delvis sant.
SvaraRaderaDet beror på hur man placerar sina knivar i diskmaskinen. Om man ställer dom i besticksstället eller lägger dom mot varandra så slits eggen genom den mekaniska bearbetningen av stål mot stål. Men om man lägger dom var för sig och att dom inte hoppar på varandra så äer diskamskin överägset handdisk. Man kan inte diska i lika varmt vatten som en diskamsin och längden på programmet gör att knivarna blir överlägset rena i diskmaskinen.
Stålet är mycket viktigare än märket. En gammaldags kolstålskniv blir oerhört mycket vassare än en modern Global. Legeringen i de olika stålen skiftar så att de variera med mängden krom, nickel och järn. Förr var mängden krom och nickel lägre i knivar vilket gör att dom blir vassare med behåller skärpan sämre. Rostfritt stål uååfanns i början av 1900 talet. Om man har ca 15% krom och inget nickel i sin legering kallas det också kromstål.
Många stavfel blev det!
SvaraRaderahttp://www.clasohlson.com/se/view/content/search?N=0&Ntk=All&Ntt=tormek&Nty=1&D=tormek&Ntx=mode+matchpartial&Dx=mode+matchpartial&showTabs=true
SvaraRadera